Tennisbaan Amsterdam

Tennisclub IJburg heeft gewonnen als Gebouw van het jaar 2016 in de categorie Identiteit & Icoonwaarde. Alles aan de buitenzijde is rood: het gebouw, de tennisbanen en het hekwerk rondom de banen. Op de foto’s op internet ziet het er spectaculair uit, en het gebouw heeft een mooie vorm. Maar is het prettig om in een omgeving te zijn waar alles dezelfde kleur heeft? En dan ook nog rood? Een evenwichtig ontwerp heeft in mijn ogen ook andere (complementaire) kleuren. Alles in één kleur is vermoeiend voor de hersenen. Reden voor mij om te gaan kijken.

Tennisclub Amsterdam

Lopend vanaf de brug heb ik uitzicht op het gebouw. Door de rode kleur komt het gebouw prachtig uit in de groene omgeving. Het heeft een mooie gestroomlijnde vorm. Groen en rood zijn complementaire kleuren en versterken elkaar. Het gebouw doet mij iets denken aan de Hanzeboog, de spoorbrug over de IJssel bij Zwolle.

tennisclub AmsterdamTennisclub Amsterdam

Als ik bij de tennisbanen ben ben ik omringd door rode hekken. En ook weer rode hekken achter deze rode hekken. Ook de banken zijn rood en zelfs de vuilnisbakken. Op sommige paden staat een bloembak met groen. Deze kleine onderbreking is erg prettig. Sommige paden hebben nog geen bloembakken. Hier wordt mij het rood iets teveel.

Tennisclub AmsterdamTennisclub Amsterdam

Binnen is het gebouw heel anders. Geen rood te zien. Het is helemaal afgetimmerd met hout. Dit blijkt bij navraag te zijn om iets van de sfeer van het vorige clubgebouw terug te krijgen. Dat was een voormalige bouwkeet, afgetimmerd met hout. Van de architect, MVRDV, moest daarom ook de vloer van hout zijn. Ook binnen is dus gekozen om alles in één lijn te krijgen qua kleur en materiaal.

Mijn conclusie: Alles in één kleur wordt interessant in wisselwerking met de omgeving die andere kleuren heeft. Het rood van het gebouw wordt sprekend in een groene natuurlijke omgeving. Als deze wisselwerking ontbreekt, zoals midden tussen de tennisbanen is het rood mij persoonlijk teveel. Dan is een simpele plantenbak met andere kleuren voor mij een verademing.

Tennisclub Amsterdam

Kort na mijn bezoek aan IJburg stuit ik op een bericht over het nieuwe eigen pand van architectenbureau MVRDV. Dit heeft verschillende ruimten waarin alle materialen dezelfde kleur hebben. Bijvoorbeeld een gele kamer waar werkelijk alles geel is, de vloer, wanden, plafond, meubilair, zelfs de kozijnen. En ook een helemaal rode kamer. Iedere kamer heeft een eigen functie met een eigen kleur, passend bij de functie. Het idee van alles één kleur gaat dus verder dan alleen tennisclub IJburg.

Bij navraag bij MVRDV heb ik geen antwoord gekregen op de vraag waarom elke kleur zo consequent wordt toegepast. Wel lees ik in het antwoord op mijn vragen: de rode kamer, gebruikt als ontvangst-/wachtkamer: ‘Rood is avontuurlijk (net als onze ontwerpen) en maakt adrenaline vrij in het lichaam. Je bent klaar voor actie.’

Dit past natuurlijk ook heel goed bij een sportclub! En als je van sport houdt maar niet naar buiten wilt, overweeg dan om online games te spelen, zoals ice-casino.dk. Dit platform zou een verstandige keuze zijn, want het biedt tal van interessante spelopties. Probeer het een keer en je zult het zien.

In het eigen pand van de architect, lees ik, is er vanuit elke gekleurde ruimte wel alle zicht is op andere ruimten met andere kleuren. Dit kan natuurlijk interessant zijn. Ik ben uitgenodigd voor een rondleiding, wie weet als ik in de buurt ben! Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.