Referenties

Roel Brink, Projectleider Planmatig Onderhoud Nijestee:

‘Het project voor Nijestee in 2015 was een succes. Bewoners konden zelf kiezen welke kleur hun voordeur kreeg. Ze konden kiezen uit 4 kleuren. Door dit project kwamen we op een leuke manier in gesprek met onze bewoners.

We hebben hierdoor in 2015 informatie gekregen van bewoners die we in de georganiseerde bijeenkomsten niet hadden gekregen.’

Theo Schuurman, Projectleider deltaWonen
Kleurwijziging: buitenzijde 3 flats Jacob Catsstraat Kampen

Was de kleurwijziging onderdeel van andere renovaties?

Ja, het ging om een woningverbetering, er zijn allerlei zaken uitgevoerd: isolerende maatregelen (dak, gevel, vloer, beglazing), het plaatsen van individuele centrale verwarming, CO2 gestuurde ventilatie en schilderwerk.

Waarom hebben jullie een kleurontwerp laten maken?

In de oude situatie waren de gebouwen vrij grijs, er was veel kaal beton te zien. We wilden een mooiere, meer moderne uitstraling.

Wat hebben jullie bereikt met kleurwijziging?

We hebben heel veel positieve reacties gekregen. Van bewoners is iedereen die reageert positief. En we krijgen veel reacties van huurders van andere complexen in Kampen die noemen dat ze deze flats zo mooi vinden. We krijgen van hen zelfs de vraag ‘mogen wij voor onze flats ook mooie kleuren?’

Hoe belangrijk is het dat de uitstraling van een complex verbetert?

Zeer belangrijk. We willen dat onze huurders een prettige woonomgeving hebben waar ze tevreden zijn. De uitstraling van een complex bepaalt voor een deel de tevredenheid van bewoners. En tevreden huurders betekent voor ons ook minder verloop. Dat zorgt weer voor een belangrijke kostenbesparing. Dat geld kunnen wij weer investeren in verbetering en onderhoud van ons vastgoed.

Wilma Eskes, projectleider planmatig onderhoud
Kleurwijziging: buitenzijde gebouw Rijnlaan Zwolle

Was de kleurwijziging onderdeel van andere renovatie?

Het was voornamelijk een schilderklus. Daarnaast zijn de gevels gereinigd en het dak is gerenoveerd.

Waarom hebben jullie een kleurontwerp laten maken?

Er was behoefte aan verfraaiing, het gebouw had te weinig uitstraling. Het staat op een strategische plek en heeft een interessante vormgeving. Een mooie uitdaging dus om er iets moois van te maken.

Wat hebben jullie bereikt met kleurwijziging?

Een frissere, betere uitstraling van het wooncomplex. Daarnaast is een verbeterde uitstraling en ook het proces er omheen (o.a. bewonersbijeenkomst) goed voor de betrokkenheid. Na zo’n traject scoor je als corporatie vaak beter op bewonerstevredenheid en is er meer sociale samenhang.

Door de bewoners te laten kiezen uit 2 kleurontwerpen tijdens een bijeenkomst worden bewoners die wat ‘tegendraads’ zijn bijgestuurd door de positieve reacties van de meeste huurders.

Hoe hebben bewoners gereageerd?

Positief. Er is een bewonersbijeenkomst geweest waar de nieuwe kleuren werden gepresenteerd. Daar is positief op gereageerd. Ook tijdens de uitvoering waren de bewoners positief.

Hoe belangrijk is het dat de uitstraling van een complex verbetert?

Belangrijk. Je moet zorgen dat je vastgoed er netjes bij staat. Als de uitstraling niet goed is dan kun je op termijn leegstand verwachten. En een verbeterde uitstraling van een pand aan de buitenzijde levert ook een positieve bijdrage aan de woonbeleving in het pand.

Reacties van bewoners bij verschillende projecten:

‘De nieuwe kleuren zijn geweldig, het aanzicht is sterk verbeterd. Het fleurt de hele wijk op. Eerder werd er wel eens wat minderwaardig gesproken over het wonen in deze wijk.’

‘We mochten meedenken over de kleuren. Dat is belangrijk, het gevoel dat je meetelt. Het heeft veel teweeg gebracht, we zijn met elkaar in gesprek gekomen. Sinds de nieuwe kleuren wordt er veel gedaan door bewoners: planten, canvas aan de buitenmuren. We zijn zelf gaan nadenken over onze buurt.’

‘Ik moest er eerst heel erg aan wennen aan de nieuwe kleuren. Je wordt hier wel vrolijker van. Bij afscheid: ‘Niet weer gaan schilderen hoor, we zijn nu hieraan gewend.’
x

‘Ja, ik vind de uitstraling belangrijk. Je betaalt voor een huurwoning en hebt er recht op dat het goed is. De nieuwe kleuren maken de portiek een stuk frisser. Is netjes geworden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat het netter blijft.’

x
x