Vorige maand schreef ik dat het menselijk oog bij het zien van een bepaalde kleur altijd de tegenovergestelde kleur wil zien. Als deze kleur niet beschikbaar is in de omgeving ‘produceert’ het oog deze kleur zelf door een nabeeld te maken. Als de aanvullende kleuren al in een kleurontwerp zitten, is het voor het oog niet meer nodig om telkens zelf de compenserende kleuren te ‘produceren’. Daarom zorgen complementaire kleuren in een ontwerp voor harmonie en meer rust voor de hersenen.

Maar wat is nou precies een complementaire kleur?

Kort gezegd zijn complementaire kleuren die kleuren die samen alle 3 primaire kleuren rood, geel en blauw bevatten.

De kleurencirkel is opgebouwd uit de primaire kleuren rood, geel en blauw. Daartussen liggen de secundaire kleuren oranje, groen en violet. Deze cirkel kan worden uitgebreid met tussen elke 2 kleuren weer een mengkleur: tussen rood en oranje ligt roodoranje, tussen blauw en violet ligt blauwviolet, enzovoort.

kleurencirkel

Een complementaire kleur ligt altijd aan de overzijde van de kleurencirkel. Twee tegengestelde kleuren bevatten samen de 3 primaire kleuren rood, geel en blauw.

Bijvoorbeeld de complementaire kleur van groen is rood. Groen bestaat uit de 2 primaire kleuren geel en blauw, daarom ligt het in de kleurencirkel tussen de primaire kleuren geel en blauw. De kleur die nog mist om alle 3 primaire kleuren rood, geel en blauw te hebben is rood. Daarom is rood de complementaire kleur van groen.

Violet bestaat uit de 2 primaire kleuren blauw en rood. De primaire kleur die nog mist om de 3 primaire kleuren rood, geel en blauw bij elkaar te hebben is geel. Geel is dus de complementaire kleur van violet.

Wat is dan de complementaire kleur van blauw? Blauw is een primaire kleur. Welke kleur ontbreekt om de 3 primaire kleuren bij elkaar te zien? Twee, namelijk rood en geel. Rood en geel samen gemengd wordt oranje. Oranje is daarom de complementaire kleur van blauw.

Op deze manier is het mogelijk om voor elke kleur een complementaire kleur te vinden. Deze complementaire kleur vult telkens aan tot alle 3 primaire kleuren te zien zijn.

Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.