Sikkens kleurenwaaier Akzo Nobel kleurnummers roelienke de vries kleurontwerp voor corporatievastgoedIn de vorige nieuwsbrief behandelde ik de kleurnummers van NCS, de indeling die o.a. gebruikt wordt door Sigma. Dit keer de kleurnummers van Sikkens. Akzo Nobel, het moederbedrijf van Sikkens, is de enige verffabrikant met een eigen kleurensysteem. Dit systeem wordt het ACC systeem genoemd. Binnen heel Akzo Nobel wordt gewerkt met deze nummering.

De indeling van Sikkens/ACC heeft een andere opbouw dan die van NCS. De codes bestaan uit een letter en daarna 5 cijfers. Bijvoorbeeld C8.05.10.

De indeling bestaat uit 24 letters.
A tot E: rood en oranje
F en G: geel
H tot P: groen
Q tot U: blauw
V tot Z: blauw- en roodviolet

Elke letter wordt nog weer onderverdeeld in telkens 10 delen, van bijvoorbeeld A0 tot A9.

De 1e code (de letter en daarna het eerste cijfer) geeft de tint aan. Bijvoorbeeld C6.49.48 of F6.70.70 of W0.30.40.

3 stalen Sikkens kleurenwaaier Akzo Nobel kleurnummers roelienke de vries kleurontwerp voor corporatievastgoed

De laatste 2 cijfers geven de helderheid aan: hoe licht of hoe donker een kleur is. Een hoog cijfers geeft een lichte kleur aan, een laag cijfer een donkere kleur.  Voorbeeld: F6.70.70. Hierbij is 70 een vrij hoog getal en is de kleur vrij licht.

De 2e code, geeft de verzadiging van de kleur aan, hoe fel of hoe flets een kleur is. Hoe hoger de verzadiging, hoe feller de kleur is. Hoe lager de verzadiging hoe fletser, grijzer de kleur is.

Sikkens nummers Sikkens kleurenwaaier Akzo Nobel kleurnummers roelienke de vries kleurontwerp voor corporatievastgoed

Bovenstaande kleurnummers hebben dezelfde tint (beide T0) en dezelfde helderheid (beide 40). Alleen de verzadiging verschilt:
T0.20.40 De middelste twee cijfers vormen het getal 20. Dit is een vrij laag getal, deze kleur heeft een lage verzadiging, de kleur is mat.
T0.50.40 De middelste twee cijfers vormen het getal  50. Dit is een hoog getal, de kleur is fel en krachtig.

Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.