Rare bewering hè: ‘kleuren van corporatiewoningen zijn belangrijker dan kleuren van koopwoningen’. Na het lezen van deze blog ga je het vast in je eigen woonomgeving ook opmerken.

Particuliere woningen

Stel je voor… een rij tussenwoningen met particuliere eigenaren. Wat zie je? Dezelfde bouw maar de ene eigenaar heeft een voordeur met een landelijke uitstraling, de ander heeft strakke moderne kleuren op de deuren. Of weer een ander heeft een blank gelakte deur of opvallend geschilderde draaiende ramen. Samen geven ze een mix die we door het hele land tegenkomen. Bij laagbouw koopwoningen is vaak elke voordeur anders. Ieder kiest naar zijn of haar persoonlijke smaak.
Soms zit er een woning tussen met schilderwerk in een kleur die niet echt flatteert. Een kleur die bij weinig buurtgenoten echt in de smaak valt. Is dit erg? Nee, het is jammer, maar het hele straatbeeld wordt er niet veel minder mooi door.

  • Eén woning in een rij met een minder aansprekende kleuren verstoort niet het hele straatbeeld.

Corporatiewoningen

Maar hoe zit dit dan met corporatiewoningen? Stel je dezelfde rij woningen voor maar dan als corporatiewoningen. De deuren zijn gelijk van model en hebben vaak dezelfde kleur. Soms is er voor een kleine twist gekozen in deurtype of kleurnuance, maar overall is de stijl hetzelfde. Wat gebeurt er als de kleuren niet mooi zijn?
Denk aan bijvoorbeeld opvallende kleuren die niet meer passen bij deze tijd. Ooit gekozen in de jaren ’70, ’80 en ’90. Toen modern, nu vaak door bewoners betiteld als ‘niet mooi’, ‘ouderwets’ of zelfs ‘het ziet er niet uit’.

  • Doordat de niet flatterende kleurstelling bij elke woning terug komt bepalen deze kleuren juist heel sterk het straatbeeld.

voor en na kleuren corporatiewoningen

Beleving bewoners

Wat doet dit dan met de beleving van de bewoners en buurtgenoten? Ervaren zij dit dan als een even mooie straat als dezelfde straat met koopwoningen zoals ik eerder beschreef? Is het dan wel wenselijk om bij een renovatie voor het schilderwerk dezelfde kleurnummers te gebruiken? Dit is juist een uitgelezen kans om zowel het straatbeeld als de bewonerstevredenheid te verbeteren.

Waardevermeerdering door betere uitstraling

Waardevermeerdering van woningen zit niet alleen in de technische- en bouwkundige aspecten bij een (energie)renovatie, maar zeker ook in de uitstraling en beleving van de woningen. Het is de combinatie van deze aspecten die de totale uitstraling na de renovatie bepalen.

  • Ben je het eens met mijn stelling in de titel of niet? Ik vind het leuk om jouw kijk hierop te horen!

Hebben jullie een project waar een kleurwijzigingen meerwaarde kan bieden? Neem contact met mij op, ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.

 

voor en na corporatiewoningen

na corporatiewoningen