Gemeentehuis Hardenberg-uitgelicht

Begin november werd het gemeentehuis van Hardenberg door bezoekers van de site van Cobouw uitgeroepen tot lelijkste bouwwerk van Nederland 2010-2015. Uit de 7 genomineerde bouwwerken werd het gemeentehuis Hardenberg gekozen met 58% van de 5091 stemmen. In reacties wordt vaak de gele kleur genoemd.

Reden voor mij om te gaan kijken. Ik ben benieuwd naar de kleur, op foto’s kan een kleur vertekenen. En ik ben vooral benieuwd hoe de kleur van het gebouw past in de omgeving: past de kleur bij de omliggende bebouwing of heeft het gemeentehuis voldoende ruimte om zich heen om de opvallende kleur tot z’n recht te laten komen?

Lopend vanaf het station zie ik het gebouw al boven de huizen uit. Dichterbij lijkt de kleur minder egaal geel. Door de schittering van de zon lijkt elke zijde van het gebouw een andere kleur te hebben. De buitenzijde bestaat uit geel materiaal met daaroverheen smeltglas waar allerlei vormen in zitten. Deze vormen geven de indruk van meerdere tinten geel. De kleur lijkt daardoor interessanter en iets meer gemêleerd dan ik op basis van de foto’s op internet had begrepen.

Om het gemeentehuis staat traditionele bebouwing met voornamelijk de natuurlijke kleur van baksteen. Er is geen connectie met de kleur van het gemeentehuis. Ik vind het kleurcontrast met de omliggende bebouwing erg groot en misschien wel te groot. Ook is er helaas niet veel open ruimte om het gemeentehuis.

Gemeentehuis Hardenberg-omgevingGemeentehuis Hardenberg-omgeving

Binnen word ik zeer vriendelijk te woord gestaan door een medewerker communicatie. Ik vraag haar wat de motivatie is van de architect om voor deze kleur te kiezen. Daar blijkt een verhaal achter te zitten. In het oorspronkelijke ontwerp was het gebouw goudkleurig, een meer neutrale en veel minder gele kleur dan in de huidige situatie. Maar deze kleur bleek bij de uitvoering niet leverbaar in het gekozen materiaal. Er moest gekozen worden uit een aantal andere kleuren waaronder flessengroen, donker taupe/bruin, wit en geel. Daaruit is geel gekozen omdat dit het idee van de oorspronkelijke goudkleur het meest benaderde. Leuk detail: de vormen in het smeltglas blijken een abstracte weergave te zijn van het gemeentewapen.

Gemeentehuis Hardenberg-detail smeltglasGemeentehuis Hardenberg

Samenvattend kan ik zeggen dat ik de kleur van het gebouw een stuk interessanter vind lijken dan ik vooraf dacht. Door de vormen in het smeltglas en de verschillende standen van de zon lijkt de kleur levendiger en minder egaal dan ik dacht. Of de zeer opvallende kleur past in de omgeving, daar twijfel ik over. Er is qua kleur, vorm en stijl geen connectie met de omliggende bebouwing terwijl het wel vrij dicht naast deze bebouwing staat. Naar mijn idee had de oorspronkelijke meer neutrale goudtint beter gepast in de omgeving. In verband met het grote kleurcontrast met de omliggende bebouwing was meer open ruimte om het gebouw wat mij betreft gewenst geweest. Op deze manier zou het gebouw meer een op zichzelf staande blikvanger zijn.

Tip: ga vooral zelf eens kijken op een zonnige dag! (En laat me weten wat je ervan vindt!)

Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.

N.B.: op de projectpagina van de architect lijkt het alsof foto 4 de oorspronkelijke goudkleur weergeeft?