oude en nieuwe situatie Archipelflat

‘We willen weer trots zijn op onze flat’ Ik spreek met 4 bewoners van een gebouw van Lefier met 57 woningen aan Oosterhamriklaan in Groningen. Ze zijn niet tevreden over de uitstraling, vooral aan de binnenzijde van het gebouw. Ze schamen zich zelfs al er bezoek komt. Zelf denk ik dat dat schamen niet nodig is, maar er kan zeker wat verbeterd worden aan de sfeer. Hoe kan dit gebouw een meer gezellige uitstraling krijgen?

Levendigheid door meerdere kleuren woningdeuren

Op de galerijen deden de gevelvlakken met allemaal dezelfde rode woningdeuren massief en groot aan. De rode kleur had te weinig contrast met de rode bakstenen en paste niet goed bij het oranje gebouw ernaast. Gecombineerd met het vele hekwerk gaf dit een beetje een ‘gevangenisgevoel’.

De nieuwe kleuren hebben meer contrast met de bakstenen en zijn lichter. Het zijn drie kleuren: citroengeel, groen en blauwgroen. Bewoners mochten per woning kiezen voor een eigen kleur voor hun woningdeur. Op deze manier is het geheel speels en vrolijk. Deze nieuwe kleuren geven een meer warme en gezellige sfeer. Ook het vele hekwerk stoort minder doordat de woningdeuren meer opvallen.

oude en nieuwe situatie Archipelflat

Entreehal mocht ‘zonniger’

De sfeer was wat koud in de entreehal. Dit kwam door de witte wanden en de donkerblauwe kozijnen en deuren. De donkerblauwe kozijnen en deuren konden niet gewijzigd worden. Maar wel de pilaren, wanden en liftdeuren.

Er was behoefte aan een meer ‘zonnige’ kleur om de sfeer warmer te krijgen. Geel is de meest zonnige kleur die er is. In de nieuwe situatie zijn de pilaren citroengeel, dezelfde kleur als van een gedeelte van de woningdeuren. Een paar wanden is nu licht en zacht citroengeel.

oude en nieuwe situatie Archipelflat

Toegangsdeuren galerijen vervuilen snel

De toegangsdeuren naar de galerijen hebben dezelfde donkerblauwe kleur gekregen als de algemene toegangsdeuren beneden in de entreehal. Het is namelijk duidelijker om deze algemene toegangsdeuren een andere kleur te geven dan de woningdeuren. En een toegangsdeur voor de galerijen vervuilt snel, een vrij donkere kleur camoufleert dat.

oude en nieuwe situatie Archipelflat

Pilaar buitenzijde entree

De betonnen pilaar naast de brievenbussen heeft een blauwgroene kleur gekregen. Er is een duidelijk contrast met de donkerblauwe kleur van de entreepartij, de entree wordt hiermee opgefleurd en het is voor bezoekers duidelijker waar de entree is.