oude en nieuwe situatie westindischekade

Een gevel die minder snel vervuilt en een warmere sfeer, dat was de wens van opdrachtgever Lefier in Groningen.

oude en nieuwe situatie West Indische kade

Gevel minder grauw

De gevel van dit pand aan de Westindischekade in Groningen vervuilde snel, vooral aan de donkere schaduwzijde (noordzijde) ontstond groene aanslag. Het witte pand leek wat grauw, zeker in de winter. De sfeer kon ook wat kil zijn aan de schaduwzijde, de zijde die grenst aan het Van Starkenborghkanaal.

De huidige gevelkleur is nog wel licht, maar warmer. Aan de schaduwzijde ontstaat nu toch de suggestie van warmte, ondanks dat er geen direct zonlicht hier komt.

oude en nieuwe situatie

Passend bij naastgelegen panden

De nieuwe gevelkleur is zo gekozen dat deze past bij de historische bebouwing ernaast. Deze bebouwing is warm van kleur: warm geel, geelbruin, rood, bruin.
Het witte pand stak hier erg tegen af. Met de nieuwe kleuren is er harmonie in het straatbeeld.

De paarsblauwe entree geeft een fris accent aan het gebouw.

Binnen Lefier werd dit pand ‘het witte blok’ genoemd. Het zal even wennen zijn, maar het is echt tijd voor een andere werknaam!

oude en nieuwe situatie

‘Ik woon al 59 jaar in deze flat’

Ik spreek een mevrouw van 88 jaar, zij staat op het balkon, ik sta beneden te fotograferen. Ze woont er al lang. ‘Wat vindt u van de nieuwe kleuren?’ vraag ik. ‘Het is mooi geworden, beter dan hoe het was, het werd snel vies. Nu afwachten hoe het nu blijft.’

oude en nieuwe situatie

Gevelkunst

Leuk om te weten: alle bebouwing aan de Westindischekade heeft gevelkunst, gemaakt door keramist Anno Smith. Hij heeft voor de naoorlogse bouw honderden gevelbeelden gemaakt voor de stad Groningen. Op de website van Kunstpunt Groningen kun je hier meer over zien.

gevelkunst