oude en nieuwe situatie Turfsingel

Een meer chique uitstraling, dat wilden de bewoners van dit pand aan de Turfsingel in Groningen. Eigenaar Nijestee vroeg mij om 2 ontwerpen te maken.

oude en nieuwe situatie Turfsingel

Gevel blijft oranje

De gevel aan de voorzijde heeft dezelfde kleur als de stenen aan de zijkanten. Deze kleur is ooit zorgvuldig daarbij gekozen. Het is een natuurlijke kleur die past in de binnenstad.

Mijn voorstel was om de kleur van de gevel van de voorzijde te behouden. Ook omdat dit technisch gezien de voorkeur had, het materiaal is door-en-door gekleurd. Bij beschadiging zou deze kleur weer zichtbaar worden.

oude en nieuwe situatie Turfsingel

Deze gevelkleur werd niet door iedereen als mooi ervaren.  Het was voor mij de uitdaging om de andere kleuren van het schilderwerk zó te kiezen dat de gevelkleur beter uitkomt. En wellicht daardoor ook meer wordt gewaardeerd.

oude en nieuwe situatie Turfsingel

Oude kleuren geen samenhang

Veel draaiende delen hadden in de oude situatie een vrij lichte kleur. In combinatie met de gevelkleur, die ook vrij licht is, werd het geheel flets. Ook was de samenhang tussen de kleuren onderling niet geweldig, er waren teveel kleuren: licht rode deuren, witte deuren, witte draairamen, donkerrode draairamen, blauwe kozijnen en witte kozijnen.

Het oranje van de gevel en het rood van de deuren en ramen was geen geslaagde combinatie.

oude en nieuwe situatie Oldengaardestraat

Bewonersparticipatie

Vooraf heb ik een korte enquête aangeleverd aan Nijestee. De bewoners konden hierin aangeven welke sfeer zij wilden.

Een meer chique uitstraling, daar was iedereen het over eens. Met deze input heb ik 2 ontwerpen gemaakt. 1 voorstel met frisse kleuren en 1 voorstel met warme kleuren. Het voorstel met de meeste stemmen is uitgevoerd.

oude en nieuwe situatie Turfsingel

Frisse kleuren bij het oranje

De deuren en ramen zijn nu blauw met een groene ondertoon. Deze kleur geeft een steviger contrast met de gevelkleur. De pilaren worden grijsblauw, met dezelfde ondertoon als de kleur van de deuren en ramen. Door kleuren goed op elkaar af te stemmen krijg je een meer chique uitstraling.

Alle kozijnen worden licht, ook aan de voorzijde. De draairamen en kozijnen zijn eigenlijk omgedraaid qua kleur. In de oude situatie blauwe kozijnen met witte draairamen en nu andersom. Voor een extra frisse uitstraling.

Ook de zonwering is meegenomen in het ontwerp. Deze is donkergrijs gemêleerd.

oude en nieuwe situatie Turfsingel
oude en nieuwe situatie Turfsingel