schaepmanstaete voor en na

‘Wat bent u aan het doen?’ Tijdens het fotograferen van de nieuwe situatie word ik gelijk aangesproken. De betrokkenheid van bewoners is groot hier. Als ik zeg dat ik de nieuwe kleuren heb bedacht krijg ik verschillende reacties:
– ‘Het is behoorlijk opgefrist’
– ‘Ik vond de vorige kleuren mooier, ik houd van rood’
– ‘Dit was ook mijn keuze’ (bewoners konden kiezen uit 2 ontwerpen)
– ‘Alle gebouwen hebben een naam, nu hebben wij ook een naam’

Veroudering

Dit seniorencomplex aan de Dr. Schaepmanstraat in Assen van Actium had een wat verouderde uitstraling. Dit kwam door de vervuilde stenen en de kleuren van het schilderwerk. De rode kleuren van de ramen pasten niet goed bij de gele stenen.

oude en nieuwe situatie Schaepmanstaete

Gele stenen

De stenen zijn inmiddels schoongemaakt. De gele kleur van de stenen is nu beter te zien. De kleuren van het schilderwerk zijn hierbij gekozen. De hele entree is nu warm geel, geel met dezelfde ondertoon als de stenen. Hierdoor oogt de entree robuuster. Dezelfde warme gele kleur zit op de balkon- en woningdeuren. De draairamen hebben een lichtere gele kleur, ook met dezelfde ondertoon als de gele stenen.

oude en nieuwe situatie Schaepmanstaete

Witte kozijnen benadrukken veroudering

Oudere bakstenen worden altijd grauwer door vervuiling. Spierwitte kozijnen vergroten het contrast met de verouderde stenen en laten daardoor de stenen nog ouder lijken. Heel witte kozijnen passen beter bij nieuwe stenen. Een iets minder witte kozijnkleur geeft meer harmonie met een oudere steen.

Voor dit project heb ik gekozen voor lichte kozijnen met een warm gele ondertoon. Iets minder wit dan in de oude situatie.

oude en nieuwe situatie Schaepmanstaete
nieuwe situatie Schaepmanstaete

‘Alle gebouwen hebben een naam, wij willen ook een naam’

Bewoners hebben zelf deze naam bedacht. Ze wilden nadrukkelijk dat hun woongebouw een naam zou krijgen. Ik heb geadviseerd om een klassiek lettertype te kiezen in een donkere kleur. De naam op de gevel geeft meer identiteit aan het gebouw.

oude en nieuwe situatie Schaepmanstaete

Achterzijde

Aan de achterzijde komt minder licht, daardoor lijken alle kleuren wat kouder. Hier voegen de gele tinten warmte toe aan de achterzijde.

De pilaren zijn nu bruingeel. Ook deze kleur heeft dezelfde ondertoon als de gele stenen. Samen met de andere kleuren is er harmonie.

nieuwe situatie Schaepmanstaete
oude en nieuwe situatie Schaepmanstaete