oude en nieuwe situatie Julianastraat

‘Dat het weer een hele tijd vooruit kan qua uitstraling’ Lefier wilde voor dit pand aan de Julianastraat in Emmen graag een frissere uitstraling die tijdloos is.
Deze vraag kwam van afdeling assetmanagement.

Voor dit project heb ik een kleurwijziging verzorgd die subtiel is. Geen spectaculaire verandering, maar wel een andere beleving van het pand.

Oude kleuren: bruin en geel

De combinatie van de grijsbruine kleur van de kozijnen met het geel van de zonweringen, het beton en de leuningen was niet een hele passende. Samen gaven de grijsbruine en gele kleur een wat smoezelige uitstraling. Bruin en geel samen wordt in deze tijd ervaren als gedateerd.

Ook zat er in de oude situatie te weinig contrast in de kleuren. Te veel vergrijsde en lichte kleuren bij elkaar worden samen flets, een beetje ‘niksig’.
De zonwering was geel en blijft ook geel, deze werd niet vervangen. De nieuwe kleuren moesten daarom passen bij de gele zonwering.

oude en nieuwe situatie Julianastraat

Nieuwe kleuren: vergrijsde koele groentinten

Wat vooral opvalt in de nieuwe situatie is dat er meer contrast is. Contrast tussen de stenen en de nu lichte kozijnen, tussen de stenen en balkondeuren en het beton.

De balkondeuren hebben een donkere blauwgroene kleur gekregen. De balkons een vergrijsde blauwgroene kleur. En de betonranden en lateien een grijze kleur met een blauwgroene ondertoon. Alle kleuren passen bij elkaar en bij de zonweringen.

De zonweringen blijven geel, de stenen zijn rood, dat zijn beide warme kleuren. Het is mooi dat daar frisse kleuren aan zijn toegevoegd.

Dilemma: lichte kozijnen?

In de oude situatie vielen de kozijnen visueel weg in de gevel, in de nieuwe situatie vallen de kozijnen meer op, er is contrast tussen de lichte kozijnen en de rode steen.

Aan de ene kant maakt dat onrustiger, het gaat bijvoorbeeld meer opvallen dat de ramen aan de straatzijde verschillende formaten hebben. Maar het geheel wordt ook frisser. Dat was een dilemma voor mij. In dit project vond ik de grijsbruine kozijnen wel wat somber. En niet passend bij de gele zonwering die zou blijven. Daarom heb ik toch gekozen voor lichte kozijnen.

oude en nieuwe situatie Julianastraat
oude en nieuwe situatie Julianastraat
oude en nieuwe situatie Julianastraat