oude en nieuwe situatie Wekingeslag

Senioren willen geen felle kleuren toch? Doe maar rustig bij een 55+ complex. Nou…. hier niet!
De bewonerscommissie was heel duidelijk: vrolijke kleuren graag!

Vooraf zijn de projectleider en ik in gesprek gegaan met deze commissie. Vanuit deze input heb ik 2 ontwerpen gemaakt. Daarna konden alle bewoners stemmen tussen de 2 voorstellen. Het ontwerp op de foto’s heeft de meeste stemmen gehaald.

Dit gebouw staat aan de Wekingeslag in Emmen, heeft 53 woningen en de eigenaar is woningcorporatie Domesta.

oude en nieuwe situatie Wekingeslag

Kleuren beïnvloeden elkaar

De gevel was wat vlak en saai. Het geel werd dof door de donkere grijze kozijnen. Terwijl geel meestal geen saaie kleur is. Maar het werd overstemd door het grijs.

Het grijs veranderde niet in de nieuwe situatie. De donkere kozijnen en hekwerken konden niet wijzigen van kleur. De nieuwe kleuren van de deuren, ramen en platen moesten daarom heel vrolijk zijn. Om overeind te blijven naast al het donkere grijs van de kozijnen en hekwerken.

oude en nieuwe situatie Wekingeslag
oude en nieuwe situatie Wekingeslag

Fleurig contrast

Het blauw en groen zijn allebei flink felle kleuren. Onderling is er veel contrast. En er is genoeg contrast om overeind te blijven bij het donkere grijs. Veel vrolijker dus.
De groene platen zitten achter de hekwerken, maar zijn toch goed te zien door de hekwerken heen.

oude en nieuwe situatie Wekingeslag

Horizontaal-verticaal lijnenspel

Dat was best een puzzel. Door 2 kleuren toe te passen in plaats van 1, krijg je een lijnenspel in de gevel. Hoe voorkom je dat het een ratjetoe aan lijnen wordt?
De deuren zijn telkens een verticaal vlak in de gevel. De verticale panelen naast de deuren hebben een kleur gekregen die dicht bij de kleur van de deuren ligt. Het resultaat? Visueel wordt het daardoor één verticaal vlak.

De horizontale groene platen onder de ramen geven contrast met het blauw. Niet alleen qua kleur, maar ook door de tegenovergestelde richting. De gevel wordt levendiger, maar er is wel in harmonie.

oude en nieuwe situatie Wekingeslag

Huisnummers duurzaam gemaakt

Uitvoerder Buursema had een geweldig idee: de bordjes met de huisnummers zijn deels gemaakt van het afval van de beplating.

Twee vliegen in één klap: de kleur is precies goed (wat je altijd moet afwachten bij een nieuw gemaakt bord), en het is duurzaam!

En de derde vlieg: er is ruimte om een sleutelkluis te plaatsen.

oude en nieuwe situatie Wekingeslag
huisnummers Wekingeslag