De uitbreiding van Museum De Fundatie in Zwolle is op nummer 2 geëindigd in de verkiezing van het lelijkste gebouw van Nederland. Enkele reacties: ‘Lelijk ei’, ‘Drol op een gebouw’, ‘Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er nog één gebouw lelijker is in Nederland’, ‘Ik vind die wolk op dat oude mooie gebouw heel erg lelijk!’.

Museum de Fundatie parkzijde roelienke de vries kleurontwerp voor corporatievastgoed

De meningen zijn erg verdeeld, meer dan bij het gemeentehuis van Hardenberg, er zijn ook hele positieve geluiden: ‘Het mooiste en kunstzinnigste gebouw van Zwolle’, ‘Zo’n prachtig gebouw, ik geniet er elke dag van’, ’Gedurfde en geslaagde combinatie.’, ‘Zonder die bol was het gebouw saai’.

Persoonlijk vind ik de uitbreiding prachtig. Ook qua kleur is de uitbreiding wat mij betreft een geslaagde toevoeging die het gebouw interessanter maakt.

De kleuren van het oude gebouw zijn een vrij donkere warme beige tint en bruinrood. Dit zijn bij benadering de oorspronkelijke kleuren uit 1841. De combinatie is heel warm op een manier die in de huidige tijd niet zo gebruikelijk is. De uitbreiding, ‘de wolk’, ontworpen door Bierman Henket architecten, heeft van een afstand een zilvergrijze kleur die wegvalt tegen de kleur van de lucht. Deze hele koele kleur contrasteert prachtig bij de kleuren van het oude gebouw. Dit geeft precies het kleurcontrast wat goed is, de warme en koele kleuren houden elkaar in evenwicht.

Eén ding vind ik jammer. Boven de ingang van het gebouw zit in de uitbreiding een groot raam. Dit raam heeft een zwarte rand waardoor het raam extra opvalt en in mijn ogen teveel aandacht vraagt. Wat mij betreft had deze rand een lichte kleur kunnen krijgen waardoor het raam minder prominent aanwezig zou zijn. Het idee van de overkapping is juist dat deze opgaat in de lucht. Binnen dat idee snap ik het extra laten opvallen van het raam door de zwarte rand niet.

Museum de Fundatie entree kant roelienke de vries kleurontwerp corporatievastgoed

Om het effect te krijgen dat ‘de wolk’ visueel wegvalt tegen de lucht is veel onderzoek gedaan door de producent van de tegels. Uiteindelijk is gekozen voor wigvormige witte tegels met blauwe accenten. De tegels hebben 2 verschillende formaten die willekeurig zijn gelegd. Op deze manier wordt het licht op allerlei manieren weerspiegeld.

detail tegels Fundatie roelienke de vries kleurontwerp corporatievastgoed

Historie gebouw
Het oude gebouw uit 1841 was voorheen het gerechtsgebouw. Het is gebouwd in neoclassicistische stijl. Deze stijl kenmerkt zich door een terugkeer naar de klassieke idealen van de oude Griekse en Romeinse bouwkunst. Dit als reactie op de zwierige vormen van de barok- en rococo-architectuur. De stijl is onder meer te herkennen aan klassieke elementen zoals zuilen en pilasters. Verder rechtlijnigheid en symmetrie. Kleur is in deze stijl niet decoratief, maar ondersteunend. Er is weinig versiering. Nederland verkeerde in de tijd van het neoclassicisisme in slechte economische omstandigheden waardoor er maar weinig openbare gebouwen in deze stijl werden gebouwd.

Neem contact op om kennis te maken! Ik ben landelijk inzetbaar voor projecten.